Tel: 571 410 840

Miroslav Merenda: Do tří let chceme mít na Flatbedu plně vytížený třísměnný provoz

#hr

Podzim letošního roku se zapíše zlatým písmem do historie naší firmy HAJDIK. Jak všichni dobře víte, v říjnu došlo k zahájení zkušebního provozu dlouho očekávané nové lakovací linky Flatbed. Proč jsme se vlastně rozhodli pro tuto technologii? A co nás s tímto novým provozem čeká v následujících letech? Na to odpovídal náš generální ředitel Miroslav Merenda.

 

 

Mirku, co bylo impulzem k rozhodnutí rozšířit výrobu o linku typu flatbed a jak dlouho se celý projekt připravoval?

Těch impulzů bylo hned několik, shrnul bych to do tří potřeb, které se sešly v jednu chvíli. U nás ve firmě jsme řešili kapacitní potřebu, to znamená, že jsme bojovali s nedostatkem lakovacích kapacit na robotických provozech. Na jedné straně jsme měli přebytek projektů a zákaznických objednávek, na druhé straně ale nedostatek kapacit pro lakování. Do toho jsme vyslyšely potřebu trhu, kdy se obecně na celém trhu nedostávalo lakovacích kapacit. A třetí potřebou byla potřeba udržení si konkurenční výhody a neusnutí na vavřínech. Proto padla volba na Flatbed technologii, která je nadstandardní v rychlosti (100m2/hod lakovací plochy) a tím přináší i možnost snížení nákladů na lakovaný kus, což nás udržuje konkurenceschopné ve vyhrávání nových a dalších projektů do budoucna. Stojí za tím zkrátka touha a přirozená potřeba rozšíření a zabezpečení růstu firmy.

 

Co toto rozhodnutí pro naši firmu tehdy znamenalo?

Velice intenzivně se na tomto projektu pracovalo v první vlně koronaviru. Bylo před námi hodně aktivit a museli jsme je řešit docela rychle. Od odkupu sousedního areálu, přes výběrové řízení na partnera pro stavbu budovy a infrastruktury, až po výběr dodavatele technologie, jímž se nakonec stala firma Venjakob. A spousta a spousta dalších aktivit, kterých nebylo vůbec málo. Nicméně je potřeba připomenout i rychlost samotné realizace. S demolicí se začalo v lednu tohoto roku po dokončení instalace technologie firmy Venjakob do nové výrobní haly. A zkušební provoz jsme odstartovali už v říjnu. Samotná realizace nové výrobní haly se tedy uskutečnila v neuvěřitelně krátké době deseti měsíců!

 

Výstavba nového provozu se určitě neobešla bez komplikací, a tak mě zajímá, jaké byly největší oříšky, které bylo potřeba rozlousknout?

O těch největších, speciálně stavebních ořeších, by mohl vyprávět Filip Hajdík a Hanka Svobodová, která měla celý projekt pod palcem. Jak už to tak zkrátka bývá, i takhle akce se neobešla bez komplikací - ať už větších, tak i malých. A je mi jasné, že malé oříšky budeme ještě nějaký čas řešit. Ale je na nás, abychom tyto komplikace byli schopni překonat a zvládnout. Myslím, že opětovně došlo k zapojení velkého počtu pracovníků naší firmy, kteří se podíleli, a ještě se budou podílet, na realizaci a rozjezdu tohoto nového provozu Flatbed.

 

Spuštěním výroby končí jedna část projektu, další ale začíná. Co nás čeká teď?

Především spousta práce. Implementace nových projektů na Flatbed provoz, přesun některých stávajících projektů z robotických linek na Flatbed, rozjezd plnohodnotné první směny na Flatbed a dále pokračování s implementacemi dalších nových projektů a rozšiřování vytížení linky Flatbed na další směny.

 

Kde se v rámci flatbedu vidíme za rok, tři nebo pět let?

S touto novou technologií se všichni učíme novým věcem a bude chvíli trvat, než budeme mít veškeré nuance a detaily zvládnuty. Nicméně budeme dělat vše proto, abychom to zvládli velice rychle. Když to hodně zjednoduším, je to jen jiný přístup k lakování, které umíme a zvládáme na ručních nebo robotických provozech. Ale abych byl konkrétní, do jednoho roku až dvou let bychom na Flatbedu chtěli mít zavedený dvousměnný provoz. Do tří let je cílem mít plně vytížený třísměnný provoz. A za pět let? To teď nedokážu říct, situace se mění rychle a vyžaduje i od nás rychlou reakci. Zeptejte se mě za dva roky. :-) 

 

Dáme si po tomto významném firemním milníku pauzu, nebo už je na obzoru nový cíl, kam naši lakovnu posuneme dál?

Samozřejmě, že se budeme posouvat dále. S tímto milníkem rozjetí Flatbed provozu to teprve začíná. Počínaje od obchodu, který jede na plné obrátky, s bojem o nové projekty, až po změnu a nové přístupy pro všechny pracovníky. Tyto novinky z Flatbed provozu se budou následně přesouvat a implementovat na robotických a ručních provozech – některé malé střípky už jdou i fyzicky vidět. Mluvím nyní o změně přístupu k čistotě na provozech. Což začíná od maličkostí a přístupu každého pracovníka v naší firmě HAJDIK. Dalším velkým milníkem, který jsme již začali implementovat, je digitalizace firmy.

< zpět na blog



Další podobné články

„Flatbed je provoz světových rozměrů,“ říká „filmová hvězda“ manipulant Martin
V září spustíme moderní lakovací provoz a nabízíme 70 nových pracovních míst
„Přístup našich zaměstnanců během pandemie mě nadchnul,“ říká Filip Hajdík
Krize nekrize, navyšujeme mzdy zaměstnancům ve výrobě

Za HAJDIK a.s. se na vás těší
Bc. Simona Krampotová

info@hajdik.com
+420 571 410 840
wwww.hajdik.com

HAJDIK a.s.
Jablůnka 668, 756 23 Jablůnka
Česká republika
IČ: 27841600, DIČ: CZ27841600
Zapsána v obchodním rejstříku,
vedená u Krajského soudu v Ostravě,
oddíl B, vložka 10920